نظر خود را برای ما ثبت کنید
انتشارات کتاب برادر منتشر کرد:
کتاب «درآمدی بر انسانشناسی کانت» دیباچهای است که فوکو برای پایاننامهی دوم (فلسفی) خود در سال 1969 نوشته و در آغاز برگردان او از کتاب «انسانشناسی از نظرگاهی پراگماتیک» (نوشتهی کانت) جای گرفته است؛ گرچه تنها این دیباچه در شکل کتاب پیش رو منتشر شده و برگردان فوکو از نوشتهی کانت تا کنون چاپ نشده است. مسالهی اصلی فوکو در این کتاب، جستوجوی ارتباط میان نقدهای کانتی با درسگفتارهای انسانشناسی او است؛ این که آیا انسانشناسی دربارهی هوموکریتیکوس است؟ انسان نقاد، که ملاک و تراز نقدهای سهگانه بوده و صرفا گونهای ویژه از انسان است که از فراز آسمان فلسفهی ترنسندنتال پای بر زمین نهاده است، یا هوموکریتیکوس یک بار برای همیشه در شکل نظام سهتایی نقد فروبسته شده و دیگر از مرزهای خود گذر نخواهد کرد و گونهی دیگری پس از او نخواهد آمد؟ این که آدمی که پیاپی در حال فرگشت بوده، انگار یک جا برای همیشه به مقام آدم بودن میرسد و تمام. فوکو به سهگانهی بندهنده یا سرچشمه، پهنه(ی جاری شدن) آن نیروی محرک، و مرزی که برای این پهنهی جاری شدن وجود دارد میپردازد؛ یا به خدا، هستی و آدمی که برهمنهندهی خدا و هستی است، مفصل آن دو؛ نظیر سهگانهی نقدها. فوکو نشان میدهد که دستورزی آدمی در طبیعت برای رسیدن به حقیقت، خواست «ابرمرد» برای گذر از مرزها، کارورزی و هنر جستوگذار در هستی و از این بابت ورزیده شدن خرد، با پرسش «بازگشت به خویشتن»، با جستوجوی خاستگاه و بندهنده، با مسالهی خرد ناب جایگزین شده است؛ این که اصل، خاستگاه، بنیاد چیست. حال آن که مساله، میتواند گذشتن از آن باشد. این که به جای کاوش در مرزها و گذر از آنها، به جای جستوجوی حقیقت در هستی، مساله، کشیدن مرز میان خود و دیگری، میان خرد ناب و جز آن، شده است، جستوجوی چیزی در انسان که اصل اوست، «ناببودگی و انباشت عقل»: این چنین آدمی به مغاک ازخودبیگانگی در افتاده است. این چنین، به جای بررسی در جامعه، به جای بودن در میدان، گفته میشود که باید جزء تشکیلدهندهی جامعه، یعنی انسان مطالعه شود، و به جای انسان، باید اصل او، خرد او مطالعه شود و هیچ چیز جز اندیشهی او، جز فرهنگ او، ارزش بررسی شدن را ندارند. بدین گونه آدمی جایگزین جامعه، و خرد جایگزین آدمی میشود.
این چنین، به جای بررسی آدمی در جامعه، به جای بودن در میدان، گفته میشود که باید جزء بنیادین تشکیلدهندهی جامعه، یعنی انسان مطالعه شود؛ و به جای انسان، باید جزء بنیادین او، اصل او، یعنی خرد او، ایدههای او مطالعه شود. گفته میشود که هیچ چیز جز اندیشهی او، جز فرهنگ او، ارزش بررسی شدن را ندارند، که هیچ چیز جز ایدههای او، جز فرهنگ او، انسانی نیست. فرهنگ، در سنت کانتی، در پدیدارشناسی، به معنای صورتهای پیشینی دریافت هستی است؛ آن چه هستی تنها در قالب آن فهم میشود، که میان آدمی با هستی، میان او با تن خودش، میان خودش با خودش حایل میشود. بدین گونه، پرداختن به آدمی جایگزین پرداختن به جامعه و آدمی درون آن، و سپس، پرداختن به خرد جایگزین پرداختن به آدمی منتزع از جامعه میشود. این است که انسانشناسی که باید کردار پرداختن به میدان، پرداختن به آدمی در جستوگذارش در هستی باشد، به علم مطالعهی فرهنگ تبدیل میشود.
فروشگاه اینترنتی 30بوک
تلفن تماس: 67379000-021
ایمیل: info@30book.com
اواسط سال 1393 بود که چند تا جوان، صمیمی، پرانرژی و لبریز از ایده، بهعنوان یک دارودستهی تبعیدیِ کرمِکتاب دور هم جمع شدیم تا به رویای معرفی و فرستادن کتاب به دوردستترین کتابخوارهای ایران برسیم. ما نه عینک گرد میزنیم، نه سبیل بلند داریم (به جز یک مورد) و نه زیاد اهل کافه رفتنیم.
ما تیم بچهمعمولیهای 30بوک هستیم: ذلهکنندهی سرمایهگذارهای دستبهعصا، حامیان تمامعیار احمقانهترین و جسورانهترین ایدهها، و کَنهی حل غیرممکنترین مسئلهها. اگر جوانید (دلتان را میگوییم!)، یک جای خالی هم برای شما توی بوفه کنار گذاشتهایم. به دنیای 30بوک خوش آمدید!
© 1393-1403 | تمامی حقوق این سایت متعلق به فروشگاه اینترنتی کتاب و محصولات فرهنگی 30بوک می باشد.