

طریقت (آموزههای فیلسوفان چینی درباب زندگی نیک)(پالتوییها3)
انتشارات مان کتاب منتشر کرد:
آموزههای فیلسوفان چین باستان ما را وا میدارند بسیاری از باورهای مسلممان را زیر سؤال ببریم. ایدههایشان در مورد شیوۀ برخورد انسانها با جهان (روش ارتباط با یکدیگر، تصمیمگیری، کنار آمدن با فراز و فرود زندگی، تلاش برای تأثیرگذاری بر دیگران، و تمشیت امور زندگی) امروز همانقدر مناسبت دارند که دوهزار سال پیش داشتند. در واقع امروز مناسبتشان بیش از هر موقع دیگر است. برای خواندن متن پشت جلد کتاب طریقت: آموزههای فیلسوفان چینی در باب زندگی نیک، ماجرای شکلگیری کتاب و معرفی مفصل آن و مشاهدۀ فهرست مطالب بر عبارت «نقد و بررسی تخصصی کتاب» کلیک کنید.
فروشگاه اینترنتی 30بوک
اینفوگرافیک کتاب طریقت

ماجرای شکلگیری کتاب طریقت از زبان کریستین گراس ـ لو
پروفسور مایکل پیوئت، مرد پرانرژی و بلندقدِ کموبیش پنجاهساله، در آمفیتئاتر ساندرز روی سن رفت و سرحال و قبراق شروع به صحبت برای بیش از هفتصد دانشجوی حاضر در سالن کرد. سخنرانیهای جذاب و معروف او بدون هیچگونه نوشته یا اسلایدی برگزار میشود، و هربار پنجاه دقیقه صحبت خالص است. در این سخنرانیها و کلاسها، به دانشجویان تکلیف خاصی داده نمیشود، بهجز آنکه متن ترجمهشدۀ خود این فیلسوفان را بخوانند: تأملات کنفوسیوس، دائو دِ جینگ، نوشتههای منسیوس. به علاقهمندی یا دانش قبلی خاصی دربارۀ تاریخ یا فلسفۀ چین هم نیازی نیست. همین کافی است که دانشجویان پذیرا و مایل به پرداختن به این متون کهن باشند. این دورۀ درسی بهخاطر وعدۀ صریح پروفسور در اولین جلسۀ شروع هر دوره شهرت دارد: «اگر ایدههایی را که در این متون آمدهاند جدی بگیرید، زندگیتان را متحول خواهند کرد.»
مایکل در دیگر دانشگاهها و سازمانها در سراسر جهان در مورد فلسفۀ چین سخنرانی میکند. بعد از هر سخنرانی، بلااستثنا افراد دورش جمع میشوند و مشتاقاند بدانند چگونه میتوانند از این ایدهها در زندگی خود و موقعیتهای واقعی استفاده کنند: از روابط و محیط کار تا درگیریهای خانوادگی. متوجه میشوند این اصول چشمانداز تازهای پیش مینهند برای داشتن یک زندگی خوب و هدفمند، چشماندازی مغایر با بسیاری از چیزهایی که پیش از آن درست فرض میکردهاند.
این چشمانداز برای خیلیها سودمند بوده است. دانشجویان مایکل برای من تعریف کردند که چگونه زندگیشان با این ایدهها تغییر کرده است. بعضیها گفتند که نگرششان به رابطهها را عوض کردهاند و اکنون پذیرفتهاند که کوچکترین اعمالشان بر خودشان و تمام اطرافیان تأثیر میگذارد، گیرم آن تأثیر اندک باشد. یکی از دانشجویان چنین توضیح داد: «پروفسور پیوئت روش متفاوتی یادم داد برای تعامل با جهان اطراف، سروکله زدن با احساسات، و ارتباط با خودم و دیگران. احساس آرامشی به من داد که قبلاً نداشتم.»

البته فقط متون فلسفی نیست که این دانشجویان را تغییر میدهند؛ خود مایکل هم بسیار الهامبخش است. مهربانی و فروتنی و تعلقخاطرش به کمک به شکوفایی دانشجویانش زبانزد است و این خصیصهها نتیجۀ مستقیم چندین دهه غوطه خوردن در اندیشههای چینی است. یکی از دانشجویان میگفت: «پروفسور پیوئت نمود بارز آموزههایش است.»
این فلسفهها چهچیزی دارند که بر مخاطبان خود چنین تأثیری میگذارند؟ هیچیک از این ایدهها به «پذیرش خود»، «تواناییهای خود را کشف کردن» یا پیروی از مجموعهای دستورالعمل برای رسیدن به هدفی مشخص نمیپردازند. در واقع، میتوان گفت نقطۀ مقابلِ این نوع تفکر هستند. چندان صریح، تجویزی یا پرطمطراق نیستند، بلکه هدفِ آنان تغییر از پایهواساس، آنهم از راههای نامنتظره و باورنکردنی، است. دانشجویی توضیح داد که انسان چه رهاییِ فوقالعادهای احساس میکند وقتی میپذیرد آنچه گمان میکرده ریشهدار و ذاتی است در اصل چنین نیست: «میتوانید عادات جدید اختیار کنید و بهمعنای واقعی کلمه نحوۀ درکتان از جهان و واکنش به آن و همینطور شیوۀ تعامل با دیگران را تغییر دهید. آموختهام که میتوان قدرت عادت یا "آیین" را در اختیار گرفت و به چیزهایی دست یافت که قبلاً بهواسطۀ برداشتی که از خودمان داشتیم حتی فکرشان را هم نمیکردیم.»

من و مایکل به این نتیجه رسیدیم که همۀ ما میتوانیم مخاطب این ایدهها باشیم. این کتاب هم به همین سبب نوشته شد. در کتاب طریقت، نشان خواهیم داد که آموزههای این فیلسوفان چینی امکانی در اختیارمان میگذارند تا از نو دربارۀ خودمان و آیندهمان اندیشه کنیم.

متن پشت جلد کتاب طریقت
نویسندگان اثر حاضر میکوشند، با مرور تاریخ و فلسفۀ چینِ باستان، ایدههایی برای زندگی در دنیا امروز بیابند و درعینحال از آسیبهای کتابهای انگیزشی، خودیاری و کسب موفقیت فوری دوری جویند. ایدههایی که نویسندگان با رجوع به فلاسفهای همچون کنفوسیوس، لائوتسو (لائوتسه)، شونزی و... آنها را تبیین میکنند پیشنهادهاییاند برای رسیدن به زندگی نیک، چه در وجه شخصی و چه در وجه اجتماعی و سیاسی. یکی از این دو نویسنده گفته است: «اگر ایدههایی را که در این متون [فلسفی چینی] آمدهاند جدی بگیرید، زندگیتان را متحول خواهند کرد.» هردو نویسنده خود از متخصصان تاریخ و فلسفۀ شرقاند: مایکل پیوئِت صاحب کرسی استادی دانشگاه هاروارد در رشتۀ تاریخ چین است و کریستین گراس ـ لو نویسنده و روزنامهنگاری است با درجۀ دکتری در تاریخ شرق آسیا.

مطالعۀ کتاب طریقت به چه کسانی پیشنهاد میشود؟
• علاقهمندان به آموزههای کنفوسیوس، لائوتسو، چوانگ تزو
فهرست کتاب طریقت
2. عصر فلسفه
3. در باب رابطهها
کنفوسیوس و مناسک انگارین
4. در باب تصمیمگیری
منسیوس و جهان ناپایدار
5. در باب تأثیرگذاری
لائوتسو و خلق جهانها
6. در باب سرزندگی
ممارست باطنی و بانشاط بودن
7. در باب خودانگیختگی
چوانگ تسو و جهانِ در تغییر
8. در باب سرشت بشر
شونزی و الگومند کردن جهان
9. عصر امکان
منابع و پیشنهادهایی برای مطالعۀ بیشتر
طریقت و مجموعۀ پالتوییها




شاید بپسندید













