نوع دیگر مغالطهٔ علت جعلی این است که بخشی از علت به عنوان کل علت معرفی شود؛ یعنی اگر برای تحقق معلولی، مثلاً لازم است پنج عامل دست به دست هم بدهند تا آن معلول محقق شود، مغالطه کنندهٔ آن معلول را تنها به یکی از علل استناد میدهد.
نظر خود را برای ما ثبت کنید
انتشارات بوستان کتاب منتشر کرد:
برخی به عمد یا غیر عمدی به گونهای استدلال میآورند که در ظاهر صحیح است اما معنا و محتوایی بسیار خطا آلود و مغلطه آمیز دارد. پی آمد ناگوار این خطاها و مغلطهها کم نیست. لذا شناخت آنها از چند جنبه برای هر انسانی ضروری است:
1- شخصاً از مغالطه پرهیز کند؛
2- آگاهی باید تا دیگران او را از این راه فریب ندهند
3- گرفتاران مغالطه را نجات دهد
اثر حاضر با قلمی روان و دسته بندی جالب انواع مغالطات را به گونهای بیان کرده که از دانش آموزان دبیرستانی تا سطح بالاتر، به روشنی آن را میفهمد و برای آنها کاربرد دارد.
فروشگاه اینترنتی 30بوک
کتابِ مغالطات از سایت گودریدز امتیاز 3.9 از 5 را دریافت کرده است.
• کتاب برگزیدهٔ سال 1381 در جشنوارهٔ کتاب سال
کتاب مغالطات اثر علیاصغر خندان نویسنده و منطقپژوه ایرانی است که اولین بار در سال 1380 منتشر شد و در سال 1401 به چاپ نوزدهم رسید. مغالطات یک کتابِ کامل و جامع دربارهٔ مبحث مغالطه، قواعد منطق و مغالطات و نحوهٔ بهکاربردن آن و نتیجهٔ اهمیت منطق کاربردی و شناخت انواع مغالطه است.
کتاب مغالطات با نثری روان نوشته شده است و نویسنده با دستهبندی جالب خود، انواع مغالطات را بهگونهای بیان کرده که هر خوانندهای با هر سطحی از دانش بتواند مطالب کتاب را درک کند و از مطالب آن نهایت بهره را ببرد.
«وقوع مغالطه در بیان یک گزارهٔ ساده، بدون جنبهٔ استدلالی نیز امکانپذیر است؛ به این معنا که گاهی شخص برای مدعای خاص خود، دلیل اقامه میکند که طبعاً ممکن است مرتکب مغالطه شود. اما گاهی اساساً شخص در پی اثبات مدعایی نیست و صرفاً در صدد بیان گزارهای است، در این صورت نیز زمینهٔ وقوع لغزش و ارتکاب خطا در اندیشه منتفی نیست. آنچه در این فصل تحت عنوان تبیینهای مغالطی به آن اشاره میشود، بیان همین لغزشها و خطاهاست. تبیینهای مغالطی را میتوان به سه دستهٔ کلی تقسیم کرد: دستهٔ اول مغالطاتی است که در آن، مطلب به صورت مبهم بیان میشود که همین ابهام، زمینهساز خطاها و لغزشها میشود. ابهام در سخن ممکن است به دلیل بیدقتی و غفلت گوینده یا نویسنده باشد یا ممکن است شخص به طور آگاهانه و از روی تعمد و با هدف سوء از عوامل ابهام در سخن استفاده کند. بعضی از این عوامل عبارتاند از:
- استفاده از کلماتی که دارای دو یا چند معنا هستند، بدون وجود قرینهای دال بر معنای مورد نظر (مغالطهٔ اشتراک لفظ).
- جملهای که میتواند به دو یا چند صورت بیان و فهمیده شود (مغالطهٔ ابهام ساختاری).
- ترکیب دو جمله که به صورت مجزا صادقند، در یک جملهٔ مرکب به طوری که جملهٔ حاصل نادرست باشد (مغالطهٔ ترکیب مفصل).»
«زمینهٔ وقوع مغالطهٔ اشتراک لفظ، این حقیقت است که در تمام زبانها بیشتر الفاظ و کلمات بیش از یک معنا دارند و میتوان هر کلمه را به معانی گوناگونی به کار برد؛ البته این حقیقت فی نفسه موجب بروز هیچ اشکالی نمیشود، چنانکه استعمال جداگانه و مستقل هر یک از معانی در متون مختلف کاملاً طبیعی است، اما هنگامی که در یک متن به تعدد معانی یک لفظ توجه نشود و در یک جمله، آن لفظ به معنایی و در جملهٔ دیگر به معنای دیگر به کار برده شود و شواهد و قراینی وجود نداشته باشد که ما را از اختلاف معنای یک لفظ آگاه کند، خواهناخواه مرتکب مغالطهٔ اشتراک لفظ شدهایم. قید وجود شواهد و قراین را از آن رو اضافه کردهایم که اگر ما به اختلاف معنای یک لفظ در موارد گوناگونِ استعمال آن آگاه باشیم مرتکب مغالطه نشدهایم، مثلاً وقتی از دوست خود میپرسیم ساعت چند است و او میگوید «من ساعت ندارم» شواهد و قراین دلالت میکند لفظ ساعت در جملهٔ اول به معنای زمان باشد و در جملهٔ دوم به معنای وسیلهای که زمان را نشان میدهد، در واقع پرسیدهایم ساعت شما چه زمانی را نشان میدهد؟ حال اگر این سؤال را در مغازهٔ ساعتفروشی بپرسیم شواهد و قراین باعث میشود معنای لفظ «ساعت» و معنای لفظ «چند» تغییر کند و در آنجا معنای جملهٔ ما این خواهد بود: قیمت آن وسیلهٔ زمانسنج چهمقدار است؟»
«این تناقضگویی که ارزان گران است چگونه قابل توجیه است؟ به نظر میرسد مقدمات از صحت و استحکام کامل برخوردارند و هیچ اشکالی به استدلال وارد نیست، اما نتیجهٔ آن تناقضآمیز است. علیرغم اینکه استدلال در اینجا صراحتاً به عنوان نمونه و مثالی برای مغالطهٔ اشتراک لفظ مطرحشده، در عینحال، بسیاری از افراد نمیتوانند اختلاف بسیار دقیق بیان دو معنای «کمیاب» در مقدمهٔ اول و دوم را تشخیص دهند. همانطور که ذکر شد مغالطهٔ اشتراک لفظ منحصر به شکل قیاسی نیست، بلکه مثالهای زیادی در اشکال دیگر برای این مغالطه وجود دارد. یک شکارچی، به دنبال یک سنجاب است تا آن را با تفنگ هدف قرار دهد و شکار کند. سنجاب پشت درخت قطوری پنهان میشود. شکارچی آهسته آهسته از فاصلهٔ دور به دور درخت میچرخد تا سنجاب را در تیررس خود قرار دهد. اما سنجاب که پشت درخت پنهان شده با چرخش شکارچی میچرخد، به طوری که شکارچی موفق نمیشود سنجاب را ببیند. حال سؤال این است که شکارچی که به دور درخت میچرخد، آیا به دور سنجاب هم میچرخد یا نه؟ پاسخ به سؤال فوق میتواند برای افراد ناآگاه بحث طولانی و بیفایدهای را به دنبال داشته باشد، اما شخص آگاه، هم میتواند ثابت کند که شکارچی به دور سنجاب میچرخد و هم میتواند ثابت کند که شکارچی به دور سنجاب نمیچرخد.»
مغالطه یا مغلطه یعنی آوردن دلیل اشتباه یا غیرمجاز برای استدلال. مغالطهگر نیز به کسی گفته میشود که از روی استدلال نادرست به یک نتیجهٔ درست یا نادرست رسیده باشد و ممکن است آن نتیجه را برای نتیجهگیریهای دیگر هم به کار ببرد. مغالطه مشتق از واژهٔ عربی غلط است و با سفسطه و سفسطهگر تفاوت دارد. از زمان ارسطو مغالطههای بیقاعده بهطور کلی بسته به منشأ مغالطه در دستههای گوناگون طبقهبندی شد و رایجترین اشکال مغالطه در سخنرانیهای سیاسی آشکار میشود. طبق نظر نویسندهِ کتاب مغالطات، مهم نیست کسی منطقدان باشد یا از قواعد آن بیخبر، بهطور طبیعی همه چیز را براساس قواعد خاصی تفکر و استدلال میکند اما این تنها یک روی سکه است، روی دیگر آن است که فرد بتواند از نیروی تفکر خود به خوبی استفاده کند و به کمک آن از راهیابی خطا یا همان مغالطه به تفکر جلوگیری کند.
دکتر علیاصغر خندان کتاب مغالطات را با اقتباس از کتابی به همین نام اثر مادسن پیری نوشته است و سعی کرده در این کتاب مبحث مغالطه را بر اساس نیاز خوانندهٔ ایرانی دستهبندی کند بهطوری که با فضای فکری و فرهنگی جامعهٔ ایران همخوانی داشته باشد. نویسنده در این کتاب به مبارزه با مغالطات و خاستگاه و خواست منطق پرداخته است و تعریفی از مغالطه و طبقهبندی آن نیز ارائه کرده است و در کنار تمام اینها نگاهی به تاریخچهٔ مغالطات انداخته است. مبحث مغالطه در این کتاب به پنج دسته تقسیم شده است: دستهٔ اول مغالطاتی هستند که به هنگام بیان یک قضیه ساده امکان وقوع دارند. در دستهٔ دوم به مغالطاتی اشاره کرده است که شخص درصدد اثبات مدعایی است که انتظار میرود برای اثبات مدعای خود استدلال، دلیل و برهانی عرضه کند. دستهٔ سوم از مغالطات مربوط به مواردی است که شخص در مقام سخن دیگری باشد .عنوان دستهٔ چهارم «مغالطات مقام دفاع» است و در دستهٔ پنجم نیز به مغالطاتی پرداخته که در فرآیند استدلال به کار میروند .
• فصل اول: تببینهای مغالطی
• فصل دوم: ادعای بدون استدلال
• فصل سوم: مغالطات مقام نقد
• فصل چهارم: مغالطات مقام دفاع
• فصل پنجم: مغالطه در استدلال (1): مغالطات صوری
• فصل ششم: مغالطه در استدلال (۲): مغالطات ناشی از یک پیش فرض نادرست
• فصل هفتم: مغالطه در استدلال (۳) مغالطات ربطی
• پاسخنامه
• کتابنامه
• منطق کاربردی اثر دیگری از علیاصغر خندان منطقپژوه ایرانی است. نویسنده در این کتاب منطق کاربردی را یک ابزار اساسی دانسته که میتواند در مباحثههای علمی، اندیشه و ارزیابی به خواننده کمک کند. او این کتاب را با هدف یاددادن منطق به افرادی نوشته است که اطلاعات چندانی در این مورد ندارند.
علیاصغر خندان در سال 1348 بهدنیا آمد. او منطقپژوه ایرانی و دانشیار دانشگاه امام صادق است و مدرک دکترایش در رشتهٔ فلسفه تطبیقی را از دانشگاه امام صادق اخذ کرده است. او بین سالهای 1377 تا 1380 مسئول دفتر مطالعات و تحقیقات علوم انسانی در دانشگاه امام صادق بود و بین سالهای 1380 تا 1381 مدیر گروه مطالعات اسلامی معاونت پژوهشیِ سازمان تبلیغات اسلامی شد. او را بیشتر برای آثارش در زمینهٔ منطق کاربردی میشناسند. از دیگر آثار او میتوان به کتابهای «منطق کاربردی»، «آسیبشناسی دینی از دیدگاه استاد شهید مطهری»، «صد گفتار»، «مقام زن» و «سرشت و سرنوشت» اشاره کرد.
نمایش کامل نقد و بررسی تخصصی
نوع دیگر مغالطهٔ علت جعلی این است که بخشی از علت به عنوان کل علت معرفی شود؛ یعنی اگر برای تحقق معلولی، مثلاً لازم است پنج عامل دست به دست هم بدهند تا آن معلول محقق شود، مغالطه کنندهٔ آن معلول را تنها به یکی از علل استناد میدهد.
حال فرض کنید که شخص مورد نظر نامزد انتخاباتی باشد و خود یا اطرافیان او بخواهند برای او تبلیغ کنند و از جمله بخواهند فعالیتهای علمی او را به اطلاع دیگران برسانند و البته سعی خواهند کرد این فعالیتها را هر چه بزرگتر و مهمتر جلوه دهند. از این رو، احتمالاً در آگهی تبلیغاتی او شاهد چنین عبارتی خواهیم بود محقق و نویسندهٔ بیش از صد کتاب و مقاله.
گاهی علت این امر ابهام در ضمایر است؛ یعنی اگر ضمیری (یا ضمایری) در متن به کار برده شده باشد که مرجع ضمیر مشخص نباشد و دو یا چند مرجع بتواند معنای اصلی آن ضمایر قرار گیرد، جمله چند پهلو و دارای معانی متعدد خواهد بود.
تلفن تماس: 67379000-021
ایمیل: info@30book.com
اواسط سال 1393 بود که چند تا جوان، صمیمی، پرانرژی و لبریز از ایده، بهعنوان یک دارودستهی تبعیدیِ کرمِکتاب دور هم جمع شدیم تا به رویای معرفی و فرستادن کتاب به دوردستترین کتابخوارهای ایران برسیم. ما نه عینک گرد میزنیم، نه سبیل بلند داریم (به جز یک مورد) و نه زیاد اهل کافه رفتنیم.
ما تیم بچهمعمولیهای 30بوک هستیم: ذلهکنندهی سرمایهگذارهای دستبهعصا، حامیان تمامعیار احمقانهترین و جسورانهترین ایدهها، و کَنهی حل غیرممکنترین مسئلهها. اگر جوانید (دلتان را میگوییم!)، یک جای خالی هم برای شما توی بوفه کنار گذاشتهایم. به دنیای 30بوک خوش آمدید!
© 1393-1403 | تمامی حقوق این سایت متعلق به فروشگاه اینترنتی کتاب و محصولات فرهنگی 30بوک می باشد.
یکی از جذابیتهای این کتاب شیوهٔ طبقهبندی مغالطات هستش. یعنی همه مغالطات رو بهصورت لفظی و معنوی دستهبندی میکنند و همینطور شیوهها و شاخههاش رو هم جداگونه اما شیوهٔ این کتاب متفاوته.
اگر حتی هیچ چیزی از مغالطات نمیدونید هم میتونید این کتاب رو بخونید چون سطح کتاب خیلی پایینه و میتونید باهاش از صفر با این مبحث آشنا بشید.
با خوندن این کتاب سه چیز یاد میگیرید؛ فریب مغالطههای دیگران رو نمیخورید، درگیر مغالطه و گمراه نمیشید و حتی میتونید به کسان دیگهای که درگیر مغالطه شدن هم کمک کنید.