نظر خود را برای ما ثبت کنید
انتشارات نیماژ منتشر کرد:
شاید بهترین توصیف از روانکاوی «پراکسیس میل» باشد؛ لیکن به قول ژاک لاکان در تجربهی روانکاوی میل در ابتدا به شکل یک مسئله یا مصیبت خود را به نمایش میگذارد میل ادراک حسی ما از ابژه را متأثر می سازد و تحریف میکند... میل نفی میکند، میآشوبد و سازماندهی را مختل میکند ، بیارزش میسازد و در یک کلام تحلیلش میبرد و این نابودکردن گاه حتی سوژهای را نیز شامل میشود که این ابژه را ادراک میکند. با یاری پروفسور میل، لقبی که دانشجویان ژیل دلوز به او داده بودند، میتوان همین سویههای هولناک و طغیانگر و سرگیجهآور میل را جست و از کلینیک تا خیابان و از هنر تا سیاست، حضور همین میل به عنوان عامل مجهول را دید که در کار خلق امر نو است. و همهی اینها را باید مقاومتی در برابر انواع تکنیکهای نظارت سیاست زیست شناختی دانست، مقاومت در برابر دستگاه معرفتیای که توان تحمل هیچگونه امر منفی و ندانستنی را ندارد؛ حال آنکه هر تغییری هر خلقی از جایی آغاز میشود که انتظارش نمیرود، حتی از سوی سوژهای که درگیر در چنین فرایندی است.
فروشگاه اینترنتی 30بوک
کتابِ متولد برجِ بابل اثر شهریار وقفیپور نویسنده، مترجم، منتقد و پژوهشگر ادبی است. این کتاب توضیح و مقدمهای بر روانکاوی کودکان با کمک نظریههای ژان لاکان روانپزشک و روانکاو برجستهٔ فرانسوی است.
«اما پیش از هر چیز، مفهومِ ماشین. از نظر گاهِ عملکردی، ماشین آن دستگاهی است که همواره از برنامهاش تبعیت میکند و در این چارچوب، هیچ اشتباه یا گافی نخواهد داشت. بهعبارتِدیگر، ماشین چیزی است که با آوای اَبَر خود یا سوپراگوی خویش کاملاً همهویت شده است؛ بنابراین ماشین هر «ساختاری است که از فعالیتِ سوژه جدا شده باشد». از اینرو، «ماشینِ گاف» نوعی مفهومِ ناسازهگون خواهد بود؛ چراکه ماشین گاف نمیدهد. از طرفِدیگر، این ماشین را نمیتوان بهمثابهی ماشینی تعریف کرد که در ماشینهای دیگر (ماشینِ ارگانیسم زنده و اتوماسیونِ نمادین) اختلال ایجاد میکند. از همینرو، «ماشینِ گاف» چیزی است نظیرِ «غریزهی مرگ»، چراکه غریزه دانشی خاص برای زندهماندن و بقا است. «ماشینِ گاف» نوعی ماشینِ مجازی است، نوعی ضدِ-رویه برای تولیدِ «گاف» (bug)، مثلاً انواعِ کنشپریشیها و سمپتومها: یعنی ما همواره چیزی بیش از آنکه میخواهیم، میگوییم، مثلِ همان جملهی «اصلاً قصدِ توهین ندارم» که علیرغمِ انکارِ «توهین»، در جملهی بعدیِ گوینده، شنونده «توهین»ی را میشنود، البته میشود گفت بهلطفُ همان انکار.»
«اما در روانکاوی، که با فعالساختنِ عملگر یا اپراسیونِ دیگرسازی پیوسته است، «من نمیتوانم بدانمِ» اولیه به «نمیشود دانستِ» نهایی بدل میشود، یعنی ناتوانی به سطحِ محالیت ارتقا مییابد. این همان بیان یا فرمولاسیونی است که ژاک لاکان، با عطفِ توجه به مسئلهی دگرگونیِ گفتارها به یکدیگر و گفتارِ روانکاوی بهمثابهی علمِ چرخشِ گفتارها، به آن رسید. البته این بیانی دیگر از این حکمِ لاکانی نیز که «روانکاو باید در سطحِ ساختاری عمل کند». اما ساختار مگر چیزی است جز نوعی سازماندادنِ یک میدانِ مفهومی حولِ نسبتِ ثابتِ میانِ امورِ محالش؟ بهعبارتدیگر، روانکاوی نوعی یا عمل یا پراکسیسی دیالکتیکی است که کلامِ آنالیزان را در گفتاری مستقر میسازد و آن گفتار را به سمتِ حدودس میکشاند. حال اگر از چشماندازی دلوزی بنگریم، میتوان گفت روانکاوی «هنرِ تفکر در بابِ زندگیِ کلامی» است چراکه تفکر چیزی نیست جز کشاندنِ دانش به حدودِ منطقیاش و آن «امرِ نو»یی که از مواجههی دانش با دیگریاش یا از ملاقاتِ دانش با بیرونِ خویش تولید میشود، یک «فکر» است.»
«اما دیگریِ بزرگ چیزی جز مکانِ توپولوژیکِ دالها نیست؛ پس تجربهی مواجهه با دیگریِ غاصب یا خودکامه چیزی نیست جز تجربهی ژوئیسانس یا «دالگردانیِ» بخشی از بدنِ سوژه و مصادرهی آن بهنفعِ دیگریِ بزرگ و خلع یدِ آن از سوژه. بهعنوانِ نمونه، در بابِ برشی که تصویری است: بچهای که ردِ کتکهای والدین روی تنش میماند، ممکن است این ردها را به منزلهی نفرینشان، نشانِ اختگی، تفسیر کند چون نمیتواند رابطهی عشقیِ طولانیمدتی داشته باشد. اگر همین کودک خاطرهی تنبیهِ سختی را که شده است، همواره در کنشهایش و در خاطره به یاد آورد، اینکه موقعِ عصبانیت نمیتواند صدایش را بلند کند، این صدایی را که نمیتوان دامنهاش را تشدید کرد، بهمثابهی خط یا برشِ اختگی تجربهاش میکند. به همین صورت است هنگامی که نمیتوانیم صداهایی از زبانی بیگانه را تلفظ کنیم، این ناتوانی هم بهصورت برشِ اختگی نوشته و حک شده است: در واقع هم، ما به هنگامِ تولد، حوزهای وسیع از صداها را با حنجرهمان تولید میکنیم؛ ولی در طولِ آموزش و استفاده از یک زبان، به زیردامنههایی محدود از این جغرافیای تولیدِ صدا خود میکنیم و مهارتِ استفاده از مابقیِ این دامنه را از دست میدهیم.»
ژاک لاکان روانپزشک و روانکاو برجستهٔ فرانسوی بود که اولین بار نگرهٔ «بازگشت به فروید» را مطرح کرد و یکی از تأثیرگذارترین افراد بر فلسفه بوده است. او را پس از زیگموند فروید پرکارترین و برجستهترین روانکاو میدانند. حالا شهریار وقفیپور در ایران به شرح و تدریس نظریههای لاکان پرداخته و با کمک نظریهها و مقالههای این روانکاو برجسته، در کتابِ متولدِ برجِ بابل، از روانکاوی «پراکسیس میل» میگوید.
• صحنهی دیگر، نمایشِ دیگر
• ناخودآگاه چیست؟
• ماشینهای کافکایی / ماشینهای فرویدی
• جانورانِ فلسفی
• گرگ کودک را میخوانَد
• کودک گرگ را میخوانَد
• لاکان میشمارد
• ساختارهای روانیِ سوژهی ناخودآگاه
• تبارشناس نامأنوس
• مکانیسم قربانیسازی یا تکرار کنشِ قربانی؟
• متممها
• ضمیمهها
• دهانبستن بهمثابهی ژستِ یگانهی هنرِ مردمی
• پس از بابِل (نقدی بر نظریهٔ ادبی در ایران) اثر شهریار وقفیپور نویسنده و منتقد ایرانی است. او در این کتاب به بهانهٔ قرائت بوف کور اثر صادق هدایت که البته اولین رمان فارسی نیز محسوب میشود، نگاهی به نظریهٔ ادبی انداخته است.
• ایدهٔ روانکاوی مقدمهای بر ساختارهای روانی (رواننژندی، انحراف، روانپریشی) اثر دیگری از شهریار وقفیپور نویسنده منتقد ایرانی است. روانکاوی روشدرمانیای است که ابتدا زیگموند فروید آن را برای درمان بیماران به کار برد. حالا شهریار وقفی پور در این کتاب به معرفی و بررسی سه ساختار روانی پرداخته است و این مفاهیم را به زبان ساده توضیح داده است.
شهریار وقفیپور در سال 1356 به دنیا آمد. او شاعر، نویسنده، مترجم، منتقد و پژوهشگر ادبی است. او در حیطهٔ روانکاوی و ادبیات (نظریه و نقد و تألیف) آثار بسیاری نوشته است. وقفیپور مدرک کارشناسیاش را در رشتهٔ مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی شریف و مدرک کارشناسی ارشدش را در رشتهٔ فلسفهٔ هنر اخذ کرده است. او چند سال عضو هیئت داوران چندین مسابقهٔ ادبی از جمله جایزهٔ منتقدان و نویسندگان مطبوعاتی، جایزهٔ ادبی احمد شاملو و جایزهٔ ادبی والس بوده است. رمانِ «ده مردهٔ» او بهعنوان بهترین رمان اول در سال 1382 یکی از سه نامزد دریافت جایزهٔ هوشنگ گلشیری بود. اثر دیگر او با نام «اعتیاد» در سال 1385 لوح تقدیر جایزهٔ کتابِ «واو» را دریافت کرد. ترجمهٔ رمان «در ستایش مرگ» اثر ژوزه ساراماگو از او برندهٔ بخش ادبیات داستانی غیرایرانی شد و جایزهٔ ادبی روزی روزگاری را در سال 1389 از آنِ خود کرد. از او مقالات و نقد و نظریههای بسیاری در روزنامهها و مجلاتی مانند «شرق»، «اعتماد»، «آدینه»، «فرهنگ و توسعه» و «دنیای سخن» منتشر شده است.
نمایش کامل نقد و بررسی تخصصی
تلفن تماس: 67379000-021
ایمیل: info@30book.com
اواسط سال 1393 بود که چند تا جوان، صمیمی، پرانرژی و لبریز از ایده، بهعنوان یک دارودستهی تبعیدیِ کرمِکتاب دور هم جمع شدیم تا به رویای معرفی و فرستادن کتاب به دوردستترین کتابخوارهای ایران برسیم. ما نه عینک گرد میزنیم، نه سبیل بلند داریم (به جز یک مورد) و نه زیاد اهل کافه رفتنیم.
ما تیم بچهمعمولیهای 30بوک هستیم: ذلهکنندهی سرمایهگذارهای دستبهعصا، حامیان تمامعیار احمقانهترین و جسورانهترین ایدهها، و کَنهی حل غیرممکنترین مسئلهها. اگر جوانید (دلتان را میگوییم!)، یک جای خالی هم برای شما توی بوفه کنار گذاشتهایم. به دنیای 30بوک خوش آمدید!
© 1393-1403 | تمامی حقوق این سایت متعلق به فروشگاه اینترنتی کتاب و محصولات فرهنگی 30بوک می باشد.