

گاتاها (سرود زرتشت)(قابدار)
نشر بهجت منتشر کرد:
گاتاها از لحاظ مفهوم بمعنی سروده های آسمانی است و با واژه ی (( گیتا )) که سروده های مقدس هندوها ست مترادف می باشد. گاتاها دارای هفده هات یا فصل می باشد که چون نگینی در میان انگشتر یسنا قرار داده شده است و به پنج بخش تقسیم گشته است که عبارتند از : اهنود – اشتود – سپنتمد – وهوخشتر – وهیشتوایشت گات اهنودگات از هات 28 یسنا شروع و تا هات 34 ادامه دارد . جمعا هفت فصل بوده و بنام یشت گاهان نیز معروف است که معمولا هنگام انجام مراسم پرسه (ختم) توسط موبد خوانده می شود. اشتودگات دارای چهار فصل بوده از هات 34 یسنا شروع و به هات 46 خاتمه می یابد . سپنتمدگات نیز دارای چهار فصل می باشد که از هات 47 یسنا شروع و به هات 50 خاتمه می یابد. وهوخشتر و وهیشتوایشت گات هریک دارای یک فصل می باشند که هات 51 یسنا را وهوخشتر و هات 52 را وهیشتوایشت می نامند. گاتاها به زبان اوستایی بسیار کهن سروده شده و از لحاظ قدمت با (( ریگ وید )) هندوها برابری می کند و از سخنان خود اشوزرتشت می باشد . هرگاه بتوانیم زمان گاتاها را تعیین کنیم ، زمان اشوزرتشت سراینده ی این سروده های نغز را نیز می توان تعیین کرد. متاسفانه با سوخته شدن کتابخانه معظم شاهی در تخت جمشید بدست اسکندر مقدونی و از بین رفتن باقیمانده ی مدارک دینی زرتشتیان در اثر حملات اعراب و یورش و هجوم قوم مغول به این سرزمین ، امروز مدرک و ماخذی که بتوانیم تاریخ زرتشت و گاتاها را بطور دقیق بیابیم در دست نیست.
فروشگاه اینترنتی 30بوک
معرفی کتاب گاتاها (سرود زرتشت) اثر آبتین ساسانفر
چرا باید کتاب گاتاها (سرود زرتشت) را بخوانیم؟
جملات درخشانی از کتاب گاتاها (سرود زرتشت):
«زرتشت در این نخستین هات گاتاها که از بزرگترین خواستهای خود یاد کرده است، از نزدیکترین یار و گروندههای نخستین آیین خویش فرشَ اوشترُ که در زبان پهلوی فرشوستر است نام میبرد. برای او و سایر یارانش بهروزی و پیروزی آرزو میکند. جاماسب برادر فرشوستر و هر دوی آنها از منسوبین زرتشت بودهاند. دختر فرشوستر همسر زرتشت و دختر زرتشت، پورچیستا همسر جاماست بودهاند. در گاتاها پنج بار از فرشوستر یاد شده و در ادبیات پهلوی و سایر بخشهای اوستا چندین بار به خدمات او اشاره و فَرُوَشی او ستوده شده است. زرتشت در بند پیشین برای ویشتاسپ فرمانروای کشور و در اینجا برای یاران و بستگان باورمند آرزوی نیرومندی دارد. نیرومندی و پیروزی را در پیروی از اِشا، وهومن و آرمئیتی میداند. آموزشهای زرتشت سراسر برای باورمندی به اهورامزدا و صفات اوست. پیروی از آن صفات دارای پاداش است که همان نیرومندی روانی و بدنی در میدان کارزار زندگی است.»
«برای رهبری جهانیان و رهایی از آنها از بند بیداد و خشونت باید کسی را جستجو کرد که کردار و رفتارش هماهنگ با اشا باشد. آفریدگار و سازنده جهان صفتی را که برای چنین رهبری لازم میداند هماهنگی و پیروی او از راستی و دادگری است. در آن زمان که مردم بیابانگرد به آبادیها و شهرها هجوم میبردند و اموال و چارپایان و خانههای مردم را غارت میکردند میبایست رهبری برگزیده شود که دادگر و درستکار باشد تا مردم را به کار سازندگی و آبادگری راهنمایی کند. چنین شخصی نباید تنها متکی به زور بازوی خود باشد و تصمیم داشته باشد ویرانگری و عارت مردم را که از نادانی سرچشمه میگیرد با فشار و ستمگری پاسخ دهد. بلکه رایزنی با اشا و هماهنگی با آن بایستی نخستین صفت چنین رهبری باشد.»
تحلیلی بر کتاب گاتاها (سرود زرتشت):
گاتاها دارای هفده هات یا بخش است که به هنگام گردآوری اوستا آن را در میان یسنا جای دادهاند. بدین ترتیب نخستین هات گاتاها بیست و هشتمین هات یسنا قلمداد شده است. پارهای از خاورشناسان چنین اظهار کردهاند که چون در هات 29 از رهبری زرتشت گفتگو میشود باید آن را نخستین بخش گاتاها دانست ولی این نظر نادرست است و زرتشت نخستین درخواستی که از اهورامزدا میکند در همین نخستین هات گاتاها آمده است. نویسنده در هر بخش ابتدا گاتاها/ سرود و بند، یسنا و هات را به زبان فارسی و اوستایی ذکر کرده و سپس در بخشی جداگانه به برداشت از این هاتها پرداخته و در انتها نیز گزارش دستوری واژهها را درج کرده است.
آموزههای زرتشت:
زرتشت به دو جهان باور دارد، جهان مادی و جهان مینوی، برای پیروزی در هر دو جهان باید شش فروزه یا صفت اهورامزدا را شناخت و از آنها پیروی کرد که عبارتند از راستی، نیکاندیشی، نیرومندی، پرهیزگاری، رسایی و جاودانی که برای هر یک در برگردان و هم در برداشتها توضیح داده شده است. در گاتاها خواهید دید که خدای زرتشت را نمیتوان مانند انسان دارای احساساتی از قبیل خشم، کینه، دروغ و سایر ویژگیهای آدمی دانست و به همین دلیل در گاتاها گفته میشود که اهورامزدا دوست انسان است و اشاره به این همبستگی است که انسان نیز در خردمندی نشانی از خدا دارد هر قدر آن پیش رود و بر دانش خود بیفزاید به او نزدیکتر خواهد شد.
فهرست مطالب کتاب گاتاها (سرود زرتشت)
• سرآغاز
• دیباچه به قلم پروفسور دوشن گیمن
• پیشینۀ پژوهشهای اوستایی
• دربارۀ متن اصلی اوستا
• یسنا، هات 28 - اهنودگات، سرود اول تا هفتم
• یسنا، هات 43 - اشتودگات، سرود هشتم تا یازدهم
• یسنا، هات 47 - سپنتمدگات، سرود دوازدهم تا پانزدهم
• یسنا، هات 51 - وهوخشترگات، سرود شانزدهم
• یسنا، هات 46 - وهیشتوایتگات، سرود هفدهم
• حروف دین دبیره
• نمایه
اگر از کتاب گاتاها (سرود زرتشت) لذت بردید، از مطالعۀ کتابهای زیر نیز لذت خواهید برد:
- قبلۀ زرتشت (داستان دینآوران ایران) اثر سوشیانت مزدیسنا است. او در این کتاب به باب اصل و منشا، زبان و حتی هویت زردشت پرداخته است. این مجموعه داستانهایی کوتاه بر اساس زندگی زردشت دارد و به چهار بخش تقسیم شده است.
- زرتشت و دین بهی اثر علی اکبر جعفری، اوستاشناس نامی ایران است. این کتاب شامل حکایاتی دربارۀ زردشت بر اساس سرودههای زرتشت و یارانش است. بخش دوم کتاب نیز سخنرانیهای نویسنده با نام «پیام زرتشت» است.
دربارۀ آبتین ساسانفر: پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران


شاید بپسندید














از این نویسنده













