

مقدمه برمابعدالطبیعه
انتشارات نشر نو منتشر کرد:
مقدمه بر مابعدالطبیعۀ برگسون که در حکم گفتار در روشِ اوست، نخستین کتاب فلسفی قرن بیستم است که در عنوانش، چند سالی پیش از مقدمه بر مابعدالطبیعۀ هایدگر، لفظ مابعدالطبیعه آمده است. به مناسبت انتشار همین نوشته است که بعدتر نزاع معروف بر سر برگسونیسم درمیگیرد.
نوشتۀ دوم، فلسفۀ فرانسوی، گزارشی است از سیر سیصدسالۀ فلسفۀ فرانسوی، از دکارت تا خود برگسون، در بیان فیلسوفی فرانسوی که خود پایی در قرن پشت سر دارد و پایی -پایدار و رهگشا- در سدۀ پیش رو.
از پس این دو نوشته، پیگفتاری از ژیل دلوز با عنوان «بازگشت به برگسون» آمده که بیش از صِرف ستایشی دیگربار از فیلسوفی بزرگ است؛ تأکیدی است مؤکد بر اهمیّت و معنای امروزینِ بازگشتن به برگسون. پیوستهای مترجم تمهید و تلاشی است برای آشنایی بیشتر با آنچه فلسفۀ برگسون، در آنجا و اینجا، ساخته است و میسازد.
فروشگاه اینترنتی 30بوک
معرفی کتاب مقدمه بر مابعدالطبیعه اثر هانری برگسون
امتیاز در آمازون: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
معرفی کتاب مقدمه بر مابعدالطبیعه:
چرا باید کتاب مقدمه بر مابعدالطبیعه را بخوانیم؟
جملات درخشانی از کتاب مقدمه بر مابعدالطبیعه:
«احتمالاً به همین دلیل است که اغلبْ امر مطلق را با امر نامتناهی اینهمان شمردهاند. من اگر بخواهم با کسی که یونانی نمیداند دربارهٔ تأثیر سادهای سخن بگویم که فلان بیت هومر در من میگذارد، آن بیت را ترجمه میکنم و آنگاه ترجمهام را تفسیر میکنم و تفسیر را بسط میدهم و توضیح به توضیح میافزایم و به آنچه میخواهم بیانش کنم هر چه بیشتر نزدیک میشوم؛ اما هرگز به آن نمیتوانم رسید. وقتی دستتان را بلند میکنید، حرکتی انجام میدهید که از آن به نحو درونی ادراکی بسیط دارید؛ اما از بیرون، برای منی که نگاه میکنم، دست شما از نقطهای میگذرد و سپس به نقطهای دیگر میرسد و میان این دو نقطه چندان هست که من اگر شمردن آغاز کنم کار پایان نمیپذیرد. پس امر مطلق چون از درون نگریسته شود، چیزی است بسیط؛ اما از بیرون، یعنی به نسبت چیزی دیگر، در نسبت با آن نشانههایی که بیانش میکنند، به چیزی بدل میشود که حقش را ادا نمیتوان کرد. وانگهی آنچه هم به دریافتی نامنقسم درمیآید و هم به شمارشی پایانناپذیر تن میدهد، بنابر خودِ تعریف، امری است نامتناهی. از این مطلب نتیجه میشود که امر مطلق جز به شهود داده نمیشود و باقی همه تحلیل است. مراد ما در اینجا از شهود آن مؤانستی است که با آن میتوان به درون ابژه درآمد و با هر چه یگانه و در نتیجه بیانناشدنی که ابژه دارد، همنشین شد. در مقابل، تحلیل عبارت است از عملی که ابژه را به عناصری باز میبَرَد که از پیش شناخته شدهاند؛ یعنی عناصری که میان این ابژه و ابژههای دیگر مشترکند.»
«هر گاه من به شخص خودم، شخصی انگار غیرفعال، نگاه درونیِ آگاهیم را معطوف کنم، آنچه نخست درمییابم تمامی ادراکاتی است که مانند لایهای یخبسته بر سطح، از عالَم مادی به آگاهی رسیدهاند. این ادراکات شفافند و متمایز و دستهای در کنار دستهٔ دیگر مرتب یا مرتبشدنی است؛ این ادراکات درصددند تا ذیل ابژهها گرد آیند. آنگاه خاطراتی را مییابم کمابیش مرتبط با این ادراکات و کارآمد برای تفسیرشان. پنداری این خاطرات از ژرفای شخص من برکنده شدهاند و بیآنکه مطلقاً خودِ من باشند، بر من قرار گرفتهاند. سرانجام احساس میکنم که به بعضی گرایشها، به بعضی عاداتِ حرکتی و فوجی از کنشهای ممکن برمیخورم که در پیوندی استوار با این ادراکات و خاطرات، پدیدار میشوند. همهٔ این عناصر چنان هیأت مشخص و مرزبندیشدهای دارند که تمایزشان از یکدیگر، تمایزشان از من را دوچندان میکند. این عناصر چون از درون به سوی بیرون کشیده شدهاند، هنگام گردآمدن سطح کُرهای را قوام میبخشند که به گسترش یافتن و مضمحل شدن در عالمِ بیرون میل میکند. اما اگر خود را از محیط به مرکز متمرکز کنم، اگر در ژرفای خودم آنچه را بجویم که یک شکلتر، پایدارتر و پیوستهتر من است، چیزی مییابم یکسره متفاوت. در زیر آن بلورهای جداجدا و آن یخبندان سطحی، استمراری هست که با آنچه جریانش را پیشتر دیدهام، قیاسپذیر نیست. توالی حالاتی است که هریک آنچه را در پیش اعلام میدارد و آنچه را از پی آمده در خود دارد. به بیان درستتر، آن بلورها تنها زمانی یک دسته حالات متکثر پدید میآورند که از آنها گذشته باشم و برای ملاحظهٔ ردّشان به عقب روی گردانده باشم.»
تحلیلی بر کتاب مقدمه بر مابعدالطبیعه:
فهرست مطالبِ کتاب مقدمه بر مابعدالطبیعه
I مقدمه بر مابعدالطبیعه
II فلسفهٔ فرانسوی
پیگفتار از ژیل دلوز بازگشت به برگسون
سالشمار آثار
کتابشناسی توصیفی مهمترین آثار
کتابشناسی ترجمهٔ آثار برگسون به فارسی
واژه نامه
اگر از خواندن کتاب مقدمه بر مابعدالطبیعه لذت بردید، از مطالعۀ کتابهای زیر نیز لذت خواهید برد:
• کتاب مسائل اصلی فلسفه اثر الیوت سوبر درآمدی بر فلسفه در قالب درسگفتارهایی همراه با فهرستی از مسائل برای بیشتر اندیشیدن است. نویسنده در این کتاب به موضوعاتی مانند چیستی فلسفه و انواع استدلال، فلسفهٔ دین، نظریه معرفت، فلسفه ذهن و اخلاق پرداخته است.
دربارۀ هانری برگسون: فلیسوف فرانسوی برندهٔ جایزهٔ نوبل

شاید بپسندید














از این نویسنده













