

مختصر و مفید (12)(فلسفه پیش سقراطی)(پالتویی)
انتشارات ماهي منتشر کرد:
کتاب حاضر در هفت فصل نوشته شده است، به اضافه يک مقدمه و يک موخره که عنوان سخن پاياني را به خود گرفته است. «کلمه هاي از دست رفته و جهان فراموش شده»، «معناي اصل نخستين»، «لاک پشت زنون»، «واقعيت و نمود: ماجرا جويي هاي بيشتر در ما بعد الطبيعه»، «هراکليتوس»، «فيثاغورس و اسرار ديگر» و «زبان بازان قرن پنجم» عناوين فصول هفت گانه کتاب است.
چنان که کاترين آزبورن در ابتداي کتابش تاکيد کرده است، کتاب حاضر اثري تاريخي نيست، درواقع نويسنده براي پرداختن به فلاسفه پيش سقراطي به سراغ بررسي چهره هاي مطرح با يک ترتيب تاريخي نرفته است. بلکه کوشيده با تامل جايگاه آنها در تاريخ فلسفه، روايتي از چيستي و چگونگي آراي آنها مطرح سازد و در عين حال با مطرح کردن پاره اي واقعيت ها نشان مي دهد کم نيستند چيزهايي که به فلاسفه پيش سقراطي نسبت داده مي شوند، بي اينکه واقعا از طرف آنها بوده باشد، در واقع اين مهم محصول تصوري است که از آنها وجود دارد.
کاترين آزبورن کتابش را با روايت بررسي پاپيروسي تازه کشف شده آغاز مي کند و در خلال آن نه تنها فضايي را مي سازد که خواننده با چگنگي منابع اندک بازمانده در باره اين فلاسفه آشنا شده و همچنين به سراغ امپدوکلس يکي از چهره هاي کمتر شناخته شده فلسفه پيش سقراطي مي رود. در فصل دوم نيز چکيده اي از روايت هاي تاريخي فلاسفه پيش سقراطي و ايراد هاي وارد به آن را مورد بررسي قرار مي دهد. در فصول بعدي کتاب نويسنده به چهره هايي همانند زنون، پارميندس، دموکريتوس، مليسوس و غيره تا فيثاغورس پرداخته است. در دل اين روايت ها به زباني ساده و همه فهم متوجه تفاوت هاي اين فلاسفه با فلاسفه بعد از خود يعني سقراط و پس از او مي شويم به خصوص از اين منظر که بسياري از جنبه هاي تفکر فلاسفه پيش سقراطي امروزه به عنوان واقعيت هايي علمي همانند رياضيات و ديگر علوم اثبات شده است و درست و غلط آن پديدار گشته است. در حالي سقراط برخلاف پيشينيانش به جاي چيستي جهان و قوانين آن بيشتر به چگونگي کيفيت زندگي در جهان پرداخته است.
نويسنده در اين کتاب سوفسطائيان را نيز از قلم نينداخته است، هر چند آنها مستقيما فيلسوف محسوب نمي شدند و بيشتر آموزگاراني بودند که حکمت زندگي را آموزش مي دادند. اين زبان بازان قرن پنجم پيش از ميلاد فلسفه را به يک حرفه بدل ساخته و با تغييري که روش ها و موضوعات آن به وجود آوردند مناديان تغيير نام گرفتند.
کاترين آزبورن به عنوان سخن پاياني و جمع بندي پاياني کتاب به سراغ تلقي ارسطو از فلاسفه پيش سقراطي مي رود که عقيده داشت فلاسفه پيش سقراطي به سراغ ريشه هاي جهان مادي رفتند، آنها مي کوشيدند نشان دهند هر چيز در جهان مادي از چه ساخته شده و چرا اينگونه است. به هر روي فلسفه با پيش سقراطيان آغاز مي شود و کتاب حاضر به دليل تبيين انديشه و جايگاه آنها در تاريخ فلسفه با زباني ساده و در عين حال دقيق مي تواند يکي از گامهاي آغازين براي ورود به دنياي پرافت و خيز فلسفه باشد.
اين کتاب از مجموعهي مختصرمفيد است. اين مجموعه ترجمهاي است از کتابهاي مجموعهي A Very Short Introduction که انتشارات دانشگاه آکسفورد انتشار آنها را از سال 19955 آغاز کرده است و تعداد عناوين آن تاکنون به بيش از 400 عنوان رسيده است. هرکدام از کتابهاي مجموعه درآمدي است بر موضوعي خاص که اگرچه براي مخاطب عام نوشته شده، نويسندهي آن از اساتيد برجستهي آن رشته است.
فروشگاه اينترنتي 30بوک
شاید بپسندید














از این مترجم













