نظر خود را برای ما ثبت کنید
جلد هفتم این مجموعه به بررسی و تحلیل نمایشهای عامیانه میپردازد و در سه بخش تدوین شده است. در بخش اول نمایشنامههای عامیانه، در بخش دوم نمایش در کوچه و در بخش سوم نمایشنامههای زنانه گنجانده شده است. روش بررسی در این کتاب به گونهای است که ابتدا توضیح کوتاهی درباره منشأ پیدایش و چگونگی هر نوع نمایشنامه در هر بخش از کتاب داده میشود و سپس برای فهم بیشتر چند نمایشنامه به عنوان نمونه آورده میشود. نمایشهای عامیانه گونهای دیگر از نمایشهای ایرانی هستند که مانند دیگر گونههای این نمایشها در میان لایههای تاریخ مدفون شدهاند و دیگر نام و نشانی از آنها باقی نمانده است. صادق عاشورپور نویسنده این مجموعه در آخرین برگ دفتر پژوهشش، خواسته تا با بازخوانی و روایت آنچه که بر نمایشهای عامیانه گذشته، موجودیت این نمایشها را اثبات کند؛ نمایشهایی که ماهیت وجودیشان اجرای عمومی و همگانی داشته و در همه سطوح اجتماعی، از مردم کوچه و بازار گرفته تا اشراف و دربار، مطرح بودهاند. عاشورپور در مجلد هفتم کتابش با بررسی و ذکر نمونههایی از 54 نمایشنامه از جمله: شاه و وزیر، شاطربازی، مالیات، دو درودگر و یک محله، دروغسنج، مکر زنان، خواستگار، خاله خاله جون و عشق پیری این نکته را به مخاطب یادآوری میکند که نمایشهای عامیانه را باید فرزند تعزیه و تختهحوضی دانست. دو نمایشی که بازیگرانش گزارشگرانی هستند در کنار تماشاگران شاهد و ناظر بر ماجرا، اما بیطرف؛ چرا که ایفاگر نقش شمر، ایفاگر نقش حسین بن علی را به شهادت میرساند؛ هم شمر، هم حسین و هم تماشاگران هر سه برای حسین بن علی (ع) اشک میریزند. یا در نمایشهای تختهحوضی، به گونهای دیگر شکستن بعد چهارم برای بازیگران و بازگشت از زمان و مکان دیروزین نمایش، به زمان حال و حتی انتقاد از مسایل روز خود قابل توجه است، یعنی همان چیزی که در نمایشهای عامیانه نیز به عنوان اصل پذیرفته شده و مورد توجه قرار گرفته است. نویسنده با آوردن متون نمایشنامههای عامیانه در کتابش، دریچهای متفاوت را در نمایشهای ایرانی میگشاید. او از نمایشهای غالبا شادی صحبت به میان میآورد که در لایههایش هنرمند لب به اعتراض میگشود و با زبان طنز و سخره اشاره به جامعهای میکند که آنطور که باید باشد، نیست. نمایشهایی که امروز به زعم پیشرفت تئاتر کشور، در شهر و روستا دیگر نمونههای آن یافت نمیشود. به هر تقدیر، ناگفته نماند که عاشور پور با 25 سال تلاش مدام و با ارایه این مجوعه هفت جلدی، نمایشهای ایرانی را به حافظه تاریخی سپرد.
تلفن تماس: 67379000-021
ایمیل: info@30book.com
اواسط سال 1393 بود که چند تا جوان، صمیمی، پرانرژی و لبریز از ایده، بهعنوان یک دارودستهی تبعیدیِ کرمِکتاب دور هم جمع شدیم تا به رویای معرفی و فرستادن کتاب به دوردستترین کتابخوارهای ایران برسیم. ما نه عینک گرد میزنیم، نه سبیل بلند داریم (به جز یک مورد) و نه زیاد اهل کافه رفتنیم.
ما تیم بچهمعمولیهای 30بوک هستیم: ذلهکنندهی سرمایهگذارهای دستبهعصا، حامیان تمامعیار احمقانهترین و جسورانهترین ایدهها، و کَنهی حل غیرممکنترین مسئلهها. اگر جوانید (دلتان را میگوییم!)، یک جای خالی هم برای شما توی بوفه کنار گذاشتهایم. به دنیای 30بوک خوش آمدید!
© 1393-1403 | تمامی حقوق این سایت متعلق به فروشگاه اینترنتی کتاب و محصولات فرهنگی 30بوک می باشد.