

نشر کارنامه منتشر کرد:
... برای بررسی جامع زندگی ناصرالدین شاه، هم انبوهی از منابعِ اساسی دربارۀ تاریخ سیاسیِ سلطنتش ضروری است، هم بسیاری خاطرات خصوصی، یادداشت های روزانه و سفرنامه های آن زمان. درگیری مستقیم شاه در امور حکومت باعث شد که رد پای او در تمامیِ امور حکومت، از مسائل بسیار مهم گرفته تا موضوع های کاملاً پیش پاافتاده، دیده شود. جنبه های رسمی و غیر رسمی زمام داریِ او به نحوی عجیب درهم تنیده شده است و این کار مورخ را نه تنها در مورد شمول و سازمان دهی تحقیق بلکه در تلاش برای ترسیم مرزهای اقتدار و حدود مداخلۀ شاه هم دشوار می سازد. این وجهۀ سلطنت او، یعنی درآمیختگیِ زندگی خصوصی و شغلی، اگرچه بسیار غنی و سرشار است، عمدتاً نامکشوف مانده است...
... من امیدوارم با تکیه بر منابع دست اول، که اکثراً ناشناخته مانده و به ندرت به کار رفته اند، و نیز با نگاه تازه ای به روایات اصلی که بیش تر شناخته شده اند، بتوانم سهم خود را به روشِ زندگی نامه نویسی در خاورمیانه و هم به تاریخ نگاری در ایران معاصر ادا کنم.
افسون تاریخ، در چشم این نویسنده، در کلیت آن، در پیچیدگی چند جانبۀ آن، و در واقعیتِ مرموزی است که از پیوند خوردن وقایع به ظاهر بی ارتباط به دست می آید. از این رو، گاه لازم دیده ام از سدهای حایلی که معمولاً یک اثر تاریخی را در مقوله ای خاص جا می دهند برگذرم تا پیچیدگی شخصیت و دوران ناصرالدین شاه را نمایان سازم. – از پیشگفتار نویسنده
فروشگاه اینترنتی 30بوک
معرفی کتاب قبله عالم اثر عباس امانت
امتیاز در گودریدز: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
امتیاز در آمازون: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
معرفی کتاب قبله عالم:
واکنشهای جهانی به کتاب قبله عالم:
«زندگینامۀ ناصرالدینشاه نوشته عباس امانت، روشنگری عمیقی بر تحولات تاریخی ایران میافزاید... او تحلیل خود را در روایتی شیوا به طور ضمنی بیان میکند. نویسنده در این کتاب در مورد موضوعاتی از ستم عثمانی بر شیعیان در عراق گرفته تا امپریالیسم بریتانیا در افغانستان و خلیج فارس صحبت کرده است. این کتاب هم ایدههایی تازه و هم جذاب دارد.» -خوان کول، دانشگاه میشیگان
چرا باید کتاب قبله عالم را بخوانیم؟
جملات درخشانی از کتاب قبله عالم:
«ناصرالدین میرزا، نخستین فرزند باقی ماندۀ محمد میرزا و ملک جهان، در روز ششم صفر سال 1247 در دهکدۀ کُهنمیر، در حدود 25 کیلومتری تبریز به دنیا آمد. شاید ملک جهانِ آبستن را به این روستای ییلاقی برده بودند تا از شر گرما و یا شاید ابتلا به وبای شایع در شهر تبریز بر حذر بماند. خاندان سلطنتی قاجار در آن زمان هنوز عادت داشت هفتهها، حتی ماهها، بیرون شهر در دشت و روستا به سر برد؛ بدین ترتیب تولد این نوزاد در قریهای دورافتاده چندان غیرعادی نبود. محمد میرزا در این وقت خود همراه پدرش عباس میرزا ولیعهد سرگرم پیکار با ایلات سرکشِ شمال شرقی خراسان بود. در واقع، چه بسا که به جای اسامی اجدادی قاجار نام ناصرالدین (یاری دهندۀ دین) به امید و انتظار پیروزی پدر بر ایلات سنتی ترکمن به فرزند داده شد. لشکر قاجار متجاوز از بیست هزار اسیر شیعه را آزاد ساخت و مانع از فروش آنها در بازارهای بردهفروشی آسیای میانه شد، و این عمل خیرخواهانه مسلماً مایۀ تفاخر رزمی محمدمیرزا گردید. جد بزرگ ناصرالدین میرزا، فتحعلی شاه، که در همین هنگام، سرگرم سان دیدن از قشون در اردویی در مرکز ایران بود به گفتۀ هدایت، وقایعنگار دربار، تولد را «بر سیزۀ زمردفام» با شرابی چون «لعل مذاب» جشن گرفت.»
«میتوان حدس زد که دل بستگی محمد میرزا به آقاسی با ازدواج نامیمون شاهزاده نیز بیارتباط نبود. پارهای اشارات به عدم وفاداری ملکجهان (همگی این اشارات در منابع متأخر عطف به ماسبق شده) اگر حمل بر ناتوانی جنسی شاهزاده نشود، میرساند که از ابتدا تجانس جنسی بین آن دو وجود نداشته است. ریاضت جسمی که خود به خاطر صمیمیت با آقاسی اسباب تسکین بیشتری میشد، پناهگاهی بود برای رهایی محمد میرزا از دیگر تنشها و عنادی که با آن دست به گریبان بود. همین امر شاید تا اندازهای بدگمانی عمیق ملک جهان به آقاسی را نیز روشن میکند. و از آنجا که ملک جهان هرگز نتوانست به سلطۀ عاطفی انحصاری این مرشد بر شوهرِ خود خدشهای وارد آورد، دشمنی و رقابت میان آن دو ناگزیر بر جا ماند. ملک جهان (نگاه کنید به تصویر شمارۀ 9) که ثمرۀ وصلتی میان سردار قوانلو، امیرقاسم خان، و دختر دوم فتحعلی شاه بود، خود را صرفاً جزئي از دستگاه تولید مثل حرمسرای شاهی قاجاریه نمیدانست. او به تبار قوانلوی خود سخت میبالید، و پیوسته در برابر تلاشهای خویشان دولّوی همسرش، که میخواستند او را متعلقۀ بیاهمیت شوهرش جلوه دهند، میایستاد.»
تحلیلی بر کتاب قبله عالم:
فهرست مطالب کتاب قبله عالم
• پیشگفتار
• شجرۀ خاندان سلطنتی قاجاریه
• شجرۀ خاندان مادری ناصرالدین شاه
• درآمد: عرصۀ سلطنت
• ۱. فرزند ترکمنچای
• ۲. اندرزی برای شاهزادگان
• ۳. جلوس بر اورنگ شاهی
• ۴. شاه و اتابک
• ۵. فرار از مهلکه
• ۶. جولانی در میدان قدرت
• ۷. هوای جوانی
• ۸. الغای مقام صدرات
• ۹. موازنۀ کهنه و نو
• پایان کار: پسین سالیان عصر ناصری
• یادداشتها
• کتابشناسی
• فهرست نامها
• نمایه
اگر از خواندن کتاب قبله عالم لذت بردید، از مطالعۀ کتابهای زیر نیز لذت خواهید برد:
- عهد قاجار اثر ونسا مارتین دربارۀ دورۀ شصت سالۀ بین جلوس محمد شاه و مرگ ناصرالدین شاه است. ونسا مارتین پژوهشگر است و در این کتاب توجۀ خود را به سه شهر بوشهر، اصفهان و شیراز معطوف کرده است و بنای این کتاب را بر دو پرسش نهاده است. اول اینکه چگونه کشوری به وسعت ایران توانسته استقلال خود را حفظ کند و دوم اینکه مسئلۀ منشأ انقلاب مشروطۀ ایران چیست.
- کتاب خاطرات ناصرالدینشاه قاجار اثر فاطمه قاضیها یکی از تاریخنویسان مطرح ایران است. ناصرالدینشاه چهار سال پس از سلطنتش دستور بنای قصر دوشان تپه را صادر کرد که بلندترین عمارت این تپه محسوب میشد. این کتاب نیز خاطرات ناصرالدینشاه از دوشان تپه بین سالهای 1299 تا 1307 هجری قمری میشود.
- داروین در عهد قاجار اثر محمدعلی سنقری حائری است که شامل سه رسالهٔ فارسی قاجاری دربارهٔ نظریهٔ تکامل داروین میشود. شاید این کتاب قدیمیترین رسالهٔ فارسی باشد که عالمی شیعی در ایران تألیف کرده و از داروین و اصول چهارگانهٔ نظریهاش صحبت کرده است.
- کنشگران مرزی اثر مسعود فراستخواه جامعهشناس و استاد برنامهریزی توسعهٔ آموزش عالی است. این کتاب یک نظریه است که نویسنده با مطالعهٔ تاریخ ایران به آن رسیده و آن را توسعه داده است. او در این کتاب سه دورهٔ قاجار، پهلوی و بعد از انقلاب اسلامی را مورد بررسی قرار داده است و بهجای پرداختن به کاستیها، به فرهنگ، جامعهشناسی و روانشناسی مردم در این دوران پرداخته است.
دربارۀ عباس امانت: خاورشناس و متخصص تاریخ قاجاریه













شاید بپسندید













