

قانون کار (بیمه بیکاری)(1404)(جیبی)
انتشارات ديدار منتشر کرد:
الف- طبقه بندي مشاغل
1- کارگاه هاي توليدي و صنعتي از چه زماني بايستي نسبت به تهيه طرح طبقه بندي مشاغل اقدام نمايند؟
با توجه به بخشنامه شماره 12096 مورخ 2/9/74 معاونت تنظيم روابط کار وزارت کار و امور اجتماعي و در اجراي ماده 1 آئين نامه اجرايي تبصره 1 ماده (49) قانون کار واحد هايي که از 1/4/1375 به بعد به حد نصاب 50 نفر کارگر يا بيش از آن مي رسند، مشمول اجراي طرح مي شوند و زمان رسيدن به حد نصاب 50 نفر کارگر، زمان شمول اجراي طرح مي باشد.
2- آيا شرکتهاي پيمانکاري نيز ملزم به اجراي طرح طبقه بندي مشاغل مي باشند؟
طبق دستورالعمل شماره 61429 مورخ 19/7/83 کليه پيمانکاران اعم از حقيقي يا حقوقي با هر نوع فعاليت و هر تعداد کارگر مشمول اجراي طرح طبقه بندي مشاغل مي باشند.
3- پرداخت مزد کارگران بر اساس طرح طبقه بندي مشاغل از چه زماني بايد صورت گيرد ؟
از تاريخ تصويب پيش نويس طرح.
4- پرداخت تبعات مزدي کارگران از چه تاريخي طبق مزد طبقه بندي مشاغل صورت مي گيرد؟
از تاريخ تصويب پيش نويس طرح.
فروشگاه اينترنتي 30بوک
معرفی کتاب قانون کار (بیمه بیکاری) تدوینِ جهانگیر منصور
در کتاب قانون کار (بیمه بیکاری) چه میخوانیم؟
چه به عنوان کارجو بخواهید وارد باز کار شوید و یا به عنوان کارفرما قصد راهاندازی کارگاه یا شرکتی را داشته باشید باید با قانون کار آشنا شوید. با خواندن این کتاب میتوانید از تمام قوانین و مقررات کشور در مورد قانون کار و بیمه بیکاری آگاه شوید.
در بخشهای مختلف کتاب قانون کار (بیمه بیکاری) میتوانید با قوانین کاری، قانون تشکیل شوراهای اسلامی، قانون بیمه بیکاری، طبقهبندی مشاغل، مزد و پاداش، قانون شمول مقررات کار و حفاظت فنی و بهداشت کار در مورد کارکنان و اتباع خارجی نهادهای انقلاب و بسیاری مضامین دیگر در باب قوانین کار آشنا شوید.
نشر دوران کتاب قانون کار (بیمه بیکاری) از جهانگیر منصور را منتشر کرده است.
کتاب قانون کار (بیمه بیکاری) به همت زندهیاد جهانگیر منصور تدوین شده و در هر چاپ بهروزرسانی میگردد. بدین صورت که در فقدان مرحوم جهانگیر منصور، «واحد پژوهش، تنقیح و تدوینِ قوانین دیدآور» با یاری اعضای خود و تعدادی از وکلای پایه یک دادگستری، کارِ به روز شدن و نو شدن این مجموعه را همانند گذشته به انجام رسانده است.
فهرست مطالب قانون کار (بیمه بیکاری)
فصل اول - تعاریف کلی و اصول
فصل دوم - قرارداد کار
فصل سوم – شرایط کار
فصل چهارم – حفاظت فنی و بهداشت کار
فصل پنجم – آموزش و اشتغال
فصل ششم – تشکلهای کارگری و کارفرمایی
دفتر دوم – قانون بیمۀ بیکاری
دفتر سوم – آئیننامهها، تصویبنامهها، بخشنامهها و دستورالعملها...
بریدههایی از کتاب قانون کار (بیمه بیکاری)
«مادۀ 11: طرفین میتوانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دورۀ آموزشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بیآنکه الزام به پرداخت خسارت داشته باشد، رابطۀ کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطۀ کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دورۀ آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطۀ کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود. تبصره: مدت دورۀ آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمهماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه میباشد.»
«مادۀ 15: در موردی که به واسطۀ قوۀ قهریه و یا بروز حوادث غیرقابلپیشبینی که وقوع آن از ارادۀ طرفین خارج است، تمام یا قسمتی از کارگاه تعطیل شود و انجام تعهدات کارگر یا کارفرما به طور موقت غیرممکن گردد، قراردادهای کار با کارگران تمام یا آن قسمت از کارگاه که تعطیل میشود به حال تعلیق در میآید. تشخیص موارد فوق با وزارت کار و امور اجتماعی است.»
خواندن کتاب قانون کار (بیمه بیکاری) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
دربارۀ نویسندۀ کتاب قانون کار (بیمه بیکاری)

کتاب قانون کار (بیمه بیکاری) به همت زندهیاد جهانگیر منصور تدوین شده و در هر چاپ بهروزرسانی میگردد. بدین صورت که در فقدان مرحوم جهانگیر منصور، «واحد پژوهش، تنقیح و تدوینِ قوانین دیدآور» با یاری اعضای خود و تعدادی از وکلای پایه یک دادگستری، کارِ به روز شدن و نو شدن این مجموعه را همانند گذشته به انجام رسانده است.
کتابهایی در رابطه با قوانین عمومی:
شاید بپسندید














از این نویسنده













